CHP Milletvekili Gülcan Kış’tan Emeklilerin Durumuna İlişkin Açıklama
CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, emeklilerin durumu hakkında önemli bir açıklama yaptı. Ülkedeki durumu, “Cumhuriyet tarihinin en ağır emekli yoksulluğu” olarak nitelendiren Kış, emeklilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.
Gülcan Kış açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Günümüzde emeklilerin %65,7’si ya çalışıyor ya da iş arıyor durumda. Bu oran, geçim umudunu değil, çaresizliği göstermektedir. Türkiye’nin ekonomik olarak büyümesine rağmen emekliler artık pastadan hak ettikleri payı alamıyorlar. Tam 2 milyon emekli geçim sıkıntısı nedeniyle tekrar iş hayatına atılmış durumda.”
Bu durum, AKP’nin oluşturduğu yoksulluğun bir yansımasıdır. 2003 yılında emekli maaşı asgari ücretin %36 üzerindeyken bugün bu oran %22’nin altına düşmüştür. Ayrıca, 2002’de emekli maaşlarının GSYH’den aldığı pay %46,4 iken bugün bu oran %29’a gerilemiştir. Yani emekliler, ülkenin büyümesiyle birlikte daha da fakirleşmektedir.
İktidar, ‘asgari ücretin altında emekli maaşı olmayacak’ dediği halde bugün emeklilerin %70’i asgari ücretin altında maaş almaktadır. Türkiye, 15,9 milyon emekliyle Avrupa’daki en fazla emekliye sahip 3. ülke konumundadır. Ancak iktidar, hala ‘ekonomi iyi’ masalları anlatmaktadır, ancak kimsenin buna inanmadığı da bir gerçektir.
“Üç Maaşlı Bürokratlar Bu Durumu Anlayamaz”
Üç maaşlı bürokratlar, saraylarda lüks içinde yaşarken halkın zorluklarını anlayamazlar. Onların lüks yaşamı karşısında halk faturalarını ödeyemez durumdadır ve emekliler ek gelir arayışındadırlar. İktidarın yarattığı bu adaletsiz düzen, sarayda zenginlik ve sokakta yoksulluk şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bizim amacımız, yıllarca emek vermiş bu insanların refah içinde yaşamalarını sağlamaktır. İnsanca bir emeklilik hakkı vardır ve CHP olarak bu sömürü düzenine karşı sesimizi yükseltmeye ve mücadeleye devam edeceğiz.”