24 aydır aralıksız yüksek getiri sağlayan tek yatırım aracı

Altın Yatırımcıların Güvenli Limanı Haline Geldi

Son yıllarda dünya genelinde artan jeopolitik riskler, yatırımcıların altına ilgisini artırdı.

Rusya-Ukrayna Savaşı, İsrail’in Gazze’ye saldırıları ve İsrail-İran gerilimi gibi olaylar, altın gibi “güvenli liman” olarak nitelendirilen varlıklara olan talebi artıran faktörler arasında yer alıyor.

Bireysel yatırımcıların talebinin yanı sıra merkez bankalarının altın alımları da dolar bazındaki ons altın fiyatlarını yukarı yönlü hareketlendiriyor.

Son olarak ABD’de Donald Trump’ın ek tarifeler açıklaması ve Çin ile ABD arasındaki ticari gerilim, altın gibi değerli metallerin ilgisini artırdı. Bu gelişmelerin ardından ons altın fiyatı, kısa süre önce 3.500 doların üzerinde rekor seviyeye yükseldi.

24 AYIN EN İYİSİ KÜLÇE ALTIN, EN KÖTÜSÜ DİBS

Küresel olaylarla birlikte, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından incelenen finansal yatırım araçları arasında külçe altının diğer yatırım araçlarından farklı bir performans sergilediği görüldü.

Nisanda Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, külçe altın yatırımcısına yüzde 31,17 reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) yüzde 16,26 ve avro ise yüzde 0,90 oranlarında getiri sağladı.

Devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 0,91, dolar yüzde 3,80 ve BIST 100 endeksi yüzde 20,29 oranında yatırımcısına kaybettirirken; külçe altın ise reel getiri sağlayan tek yatırım aracı oldu.

Külçe altın, son 24 ay içinde Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde reel getiri imkanı sunan tek yatırım aracı olurken; BIST 100 endeksi yatırımcısını 16 ay, dolar 10 ay ve avro ise 12 ay mutlu etti.

Mevduat faizi 6 ayda, DİBS ise 3 ayda reel getiri sağlarken; yatırımcılara farklı fırsatlar sunmaya devam ediyor.

 

Related Posts

ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında küresel ticaret gerilimlerinin azalabileceğine dair iyimserlikle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,44 artarak 537,96 puana çıktı. Bölge borsalarında da …

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Borsa İstanbul’da yatay seyir: ABD-Çin görüşmeleri nasıl etkileyecek?

Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 4,06 puan ve yüzde 0,04 azalışla 9.275,15 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 41,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,22 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,61 değer kazandı. Sektör …

ÇAYKUR’un mevsimlik işçi alımı için başvurular başladı

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (ÇAYKUR) 1500 mevsimlik işçi alımı için başvuruları başladı. Yetkililer, İŞKUR’un https://esube.iskur.gov.tr internet adresi üzerinden kayıt yaptırılabileceğini, başvuruların 13 Mayıs Salı günü saat 23.59’a kadar süreceğini bildirdi.

İslam Memiş rakam vererek yatırımcıları uyardı: Altında yeni rekorlar bekleniyor mu?

Altın Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın piyasalarını değerlendirdi. Memiş, düzeltme hareketlerinin devamını beklediğini vurgulayarak “Ons altın 3000 dolar ve 3000 dolar altına sarkmadan yani 2800-2950 dolar seviyeler görülmeden sağlıklı yükselişler beklememek gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Parası olanla olmayanın farkını böyle anlattı!

CHP’nin Hazine ve Maliye Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ekonomist Yalçın Karatepe Yalçın Karatep, vergi sistemine ilişkin dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. Karatepe, sistemin zenginden yana olduğuna işaret ederek, bunu alınan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir