Prof. Dr. Naci Görür: 6 Şubat depremleri, 5 milyon ton dinamitin aynı anda patlamasına denk

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından, Yenişehir ilçesindeki Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde ‘6 Şubat Depreminin Yıl Dönümünde Deprem Dirençli Kentler’ konulu panel düzenlendi. Panele, Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Eş Başkanı Doğan Hatun, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Görür, söyleşide, seyyahlar gibi il il dolaşarak depremi anlatmaya çalıştığını söyledi.

Depreme karşı farkındalık yaratmak ve insanların bilgilenmesi için çalıştığını aktaran Görür, Diyarbakır’a doğru mesajı vermek için geldiğini ifade etti.

Depremin olacağının ve nereyi nasıl etkileyeceğinin bilindiğini belirten Görür, “Bunu önceden söylemek mümkün. Tarih, saat ve dakika söyleyemiyorsun ama nereyi ve nasıl etki ile vuracağını bugünkü bilim ve teknoloji söylüyor. Bizim işimiz bu. Onun için ülkemize sahip çıkalım. İnsanımız ölmesin. Bu bilinç ve kültürü edinmemizin zamanı.” diye konuştu.

“DİYARBAKIR’I VURACAK OLAN BİTLİS-ZAGROS FAYI HATTINDAKİ DEPREMDİR”

Doğu Anadolu Fayı’nın Diyarbakır için asıl tehlike arz eden fay olmadığını aktaran Görür, fayın Elazığ, Bingöl, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay’dan geçtiğini bildirdi.

Görür, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Diyarbakır için tehlikeli olan Bitlis-Zagros Fay Hattı’dır. Bu fay, ters fay. Deprem ürettiği zaman Diyarbakır’a daha yakın. Dolayısıyla o harekete geçtiği zaman asıl büyük felaket o zaman olacak. Ne zaman harekete geçer diye sormayın. Çünkü bilmiyorum. Geçer mi kesin geçer. Ama ne zaman geçeceğini bilmiyorum. Diyarbakır’ı deprem dirençli yapmazsanız harekete geçince kesin zarar verir.” dedi.

6 Şubat’ta yaşanan depremnlerin büyüklüğüne dikkat çeken Görür, “Tam 5 milyon ton dinamitin aynı anda patlamasına denk bir enerji üretti. 5 milyon ton dinamiti patlatırsanız açığa çıkan enerjiyi düşünün. Yüzlerce atom bombası gibi. Deprem olduğu zaman bu sistemler çok büyük enerji üretiyor.” ifadelerini kullandı.

“AYNI YERDE, AYNI BÜYÜKLÜKTE DEPREM BİR DAHA OLUR”

Bir yerde deprem olduktan sonra belirli bir zaman sonra aynı yerde ve büyüklükte depremin bir daha olabileceğine değinen Görür, “Dolayısıyla Diyarbakır’da deprem olacak, kentin içinde, göbeğinde tam olmayacak ama 50-150 kilometre arasında kuzeyde olacak. Kentte küçük boyutta faylar var. Bu faylar harekete geçerse deprem olur.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Otobüsta yanına oturduğu kadını taciz etti

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde halk otobüsünde bir kadın taciz eden zanlı gözaltına alındı.

Kepez Belediyesi, Ulaşım Projelerine Devam Ediyor

Kepez Belediyesi, Çamlıbel Mahallesi’nde yeni bağlantı yolu açmak ve ulaşımı kolaylaştırmak için sathi asfalt kaplama çalışmalarına başladı. Başkan Mesut Kocagöz, altyapı tamamlanmadığı için sıcak asfalt dökemediklerini, ancak geçici çözümlerle halkın tozdan etkilenmemesi için çalıştıklarını belirtti.

Altay’da İstifa Şoku!

Altay altyapı başkanı Cemil Has ve yöneticisi Süleyman Özkaral istifa etti, yönetim krizi derinleşiyor.

Afyonkarahisar’da kamyonun çarptığı çocuk can verdi

Afyonkarahisar’da kamyonun çarptığı 11 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias’tan Türkiye itirafı

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin savunma sanayisine dikkat çekerek, “sürekli güçlenen ve son derece iddialı bir komşu” olarak tanımladı.

Şehit uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı

Şırnak’ta 23. Piyade Tümen Komutanlığı’nda dün düzenlenen törenin ardından hava yoluyla Adana’ya getirilen 26 yaşındaki şehidin naaşı, babaevinde helallik alınmasının ardından merkez Çukurova ilçesindeki Kabasakal Mezarlığı’na götürüldü.