Cumhurbaşkanı Erdoğan: Barış müzakereleri başlamalı bu fırsat kaçırılmamalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Putin ve Zelenski Arasındaki Görüşme İhtimali Tarihi Bir Fırsattı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk’ta düzenlenecek Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi sonrası uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, “İstanbul’da Rusya Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Volodimir Zelenski arasındaki görüşme ihtimali tarihi bir fırsat olarak görülmüştü. Siz, gerek arabuluculuk noktasında gerekse kalıcı bir ateşkes ve barışın sağlanması noktasında dünyada en samimi ve yoğun gayreti gösteren dünya liderisiniz. Bu görüşmelerin gerçekleşememesi, Putin ve Zelenskiy arasındaki görüşmenin olmaması hangi faktörlere bağlı acaba? Nerede aksaklık yaşandı? Bundan sonra sürecin yine olumlu bir noktaya gelinebilmesi için hangi adımların atılması gerekir? Sizin beklentiniz nedir efendim?”

İstanbul’da gerçekleşmeyen görüşmelerle ilgili Erdoğan şu açıklamayı yaptı:

  • “Burada bizden kaynaklı herhangi bir durum söz konusu değil. Burada aktif konumda olan liderler kimlerdir diye baktığımız zaman, Sayın Putin burada önemli bir baş aktör. Sayın Trump da aynı şekilde baş aktör. Sayın Zelenskiy de aynı durumda. Biz bunların hepsine çağrımızı yaptık. İstanbul’da iki ülkenin heyetlerini bir araya getirmemiz 24 Şubat 2022’de başlayan savaşın sona ermesi ve bölgede barışın tesisi için son derece önemli. Biz başından beri savaşın sona ermesi için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Bu zirve de gayretlerimizin nihayetinde barışın kapılarını açacak önemli bir adım olarak planlandı. Türkiye olarak adil ve kalıcı barış için gayret gösteriyoruz. Sadece “savaş bitsin” demekle kalmıyor, bunun için yöntem öneriyor, zemin hazırlıyor, çağrılar yapıyoruz. Öncelikle savaşın sona ermesi için silahların susması, diplomasinin konuşması lazımdır. Barış müzakereleri başlamalı, bu fırsat kaçırılmamalıdır. Bu savaşın çatışmalarla, silahlarla bir neticeye ulaşması mümkün değildir. Barış görüşmelerinden kesin bir sonuç almak en büyük arzumuz. Dolayısıyla biz bu savaşın nihayete ermesi için arabuluculuk rolümüzü sürdürmeye kararlıyız. Taraflar arasında diyalog kanallarının açık tutulması ve müzakerelerin devam etmesi için her türlü çabayı göstereceğiz.”

Related Posts

Otobüsta yanına oturduğu kadını taciz etti

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde halk otobüsünde bir kadın taciz eden zanlı gözaltına alındı.

Kepez Belediyesi, Ulaşım Projelerine Devam Ediyor

Kepez Belediyesi, Çamlıbel Mahallesi’nde yeni bağlantı yolu açmak ve ulaşımı kolaylaştırmak için sathi asfalt kaplama çalışmalarına başladı. Başkan Mesut Kocagöz, altyapı tamamlanmadığı için sıcak asfalt dökemediklerini, ancak geçici çözümlerle halkın tozdan etkilenmemesi için çalıştıklarını belirtti.

Altay’da İstifa Şoku!

Altay altyapı başkanı Cemil Has ve yöneticisi Süleyman Özkaral istifa etti, yönetim krizi derinleşiyor.

Afyonkarahisar’da kamyonun çarptığı çocuk can verdi

Afyonkarahisar’da kamyonun çarptığı 11 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias’tan Türkiye itirafı

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin savunma sanayisine dikkat çekerek, “sürekli güçlenen ve son derece iddialı bir komşu” olarak tanımladı.

Şehit uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı

Şırnak’ta 23. Piyade Tümen Komutanlığı’nda dün düzenlenen törenin ardından hava yoluyla Adana’ya getirilen 26 yaşındaki şehidin naaşı, babaevinde helallik alınmasının ardından merkez Çukurova ilçesindeki Kabasakal Mezarlığı’na götürüldü.