Altın mı, gümüş mü? ABD’li banka kritik yatırım aracını açıkladı

Dünya Altın ve Gümüş Piyasalarında Son Durum

Global piyasalardaki gelişmeler, para piyasalarında önemli değişikliklere neden olmaya devam ediyor. Yüksek enflasyon ve artan küresel risklerle birlikte, yatırımcılar güvenli limanlara yöneliyor. Bu durumda, ons altının değeri yıl başından bu yana yüzde 26’nın üzerinde arttı.

ABD’li bir bankacılık devi, altın ve gümüş piyasaları hakkında önemli öngörülerde bulundu. Altın ile gümüş arasındaki oran bir yıl önce 84.7 iken şu anda 102 civarında seyrediyor. Banka, Çin’in güneş enerjisi üretimindeki yavaşlamanın, resesyon riskinin artmasının ve merkez bankalarının altın alımlarının devam etmesinin, altının gümüşü geride bırakmaya devam edeceğini belirtti.

Banka ayrıca, altın talebinin artması ve güçlü korelasyonlar neticesinde gümüş fiyatlarını da yükseltebileceğini ifade etti. Ancak gümüşün, altının hızlı yükselişini takip etmesinin beklendiğini söylemedi.

Altın fiyatları bu yıl şimdiye kadar yüzde 26’nın üzerinde değer kazandı. Nisan ayında jeopolitik belirsizliklerle birlikte altın destekli borsa yatırım fonlarına olan ilginin artmasıyla ons altın 3,502 dolara yükselerek tarihi zirvesine ulaştı. Gümüş fiyatları şu anda ons başına 32.4 dolardan işlem görüyor ve bu yıl başından itibaren yüzde 12 arttı.

Goldman Sachs, altının yılsonuna kadar ons başına 3,700 dolara ve 2026’nın ortalarına kadar 4,000 dolara yükselebileceğini öngördü. Ayrıca, olası bir resesyon durumunda ETF’lere olan ilginin altın fiyatını yılsonuna kadar 3,880 dolara çıkarabileceği vurgulandı.

Son olarak, Federal Reserve’in bağımsızlığına yönelik endişelerin artması veya ABD’nin rezerv politikalarındaki değişiklikler gibi aşırı risk senaryolarında, altının 2025 yılının sonuna kadar 4,500 dolara kadar çıkabileceği belirtildi.

Related Posts

Konut sektöründe rakamların dili acı: 8,5 milyon konut stokta

Türkiye’de konut piyasası yatırımcıların elinde şekillenirken, ihtiyaç sahipleri artan kiralar ve alım gücündeki düşüş nedeniyle barınma krizine sürükleniyor.

Bu yıl toplu sözleşme görüşlerine ilk kez katılan Birleşik Kamu-İş’in talepleri net: Önce yüzde 72 zam!

Memur-Sen, ilk altı ay için taban aylığında 10 bin TL artış, yüzde 10 refah payı ile yüzde 25 zam istedi. Birleşik Kamu-İş, “masada oynanan oyunu” bozacaklarını belirtti.

Brent petrolün varili 68,25 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 68,25 dolardan işlem görüyor. Cuma günü 69 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı günü 67,59 dolar seviyesinde tamamladı.

Herbalife geri adım attı: Reklam ve online satış yasağı kaldırıldı

Kozmetik ve gıda takviyesi sektöründe faaliyet gösteren Herbalife hakkında yürütülen rekabet soruşturması, şirketin internet satışlarını kısıtlamayacağı yönündeki taahhütleri üzerine kapatıldı.

Borsa günün ilk yarısında yükseldi (24 Temmuz 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 34,8 puan ve yüzde 0,33 artışla 10.636,78 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 45 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,30, holding …

SPK 5 şirketin borçlanma aracı ihraç başvurusunu onayladı

SPK 5 şirketin borçlanma aracı ihraç başvurusunu onayladı