Aşılama programına “tetanos-difteri-aselüler boğmaca aşısı” eklendi

Boğmaca Aşısının Önemi ve Korunma Yolları

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, boğmaca hastalığının hava yoluyla kolayca bulaşabilen ve ciddi sağlık problemlerine neden olabilen bir hastalık olduğu belirtildi. Özellikle bebeklerde ani nefes durması, zatürre, havale ve hatta beyin hasarına yol açabilen bu hastalık, şiddetli öksürük ataklarıyla kendini göstermektedir.

Açıklamada boğmacadan korunmanın en etkili yolunun aşılanma olduğu vurgulanırken, boğmaca aşısının bebeklik döneminde difteri ve tetanos aşılarıyla birlikte uygulandığı ve toplamda 4 doz yapıldığı bilgisi verildi. Bebekler yenidoğan döneminden itibaren anneden geçen koruyucu antikorlarla korunduğu belirtilirken, annenin gebelik döneminde boğmaca aşısıyla aşılanmasının antikor düzeyini artırdığı ve birçok ülkenin bu uygulamayı programlarına dahil ettiği ifade edildi.

Türkiye’de de yenidoğan boğmaca vakalarında artış yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, Td aşısının her gebelik döneminde aselüler boğmaca aşısı bileşeni içeren Tdab aşısı şeklinde uygulanmasına 2 Nisan’da başlanacağı bildirildi.

Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamındaki aşılar, ücretsiz olarak Aile Sağlığı Merkezleri ve diğer sağlık kuruluşlarında yapılmaktadır. Sağlığınızı korumak için aşılama programlarından faydalanabilirsiniz.

Related Posts

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü. 

Klozetten 75 kat daha pis, salonda baş köşede duruyor! Karbonat tek çaresi

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.