Bursa Teknik Üniversitesi
4 mins read

Bursa Teknik Üniversitesi

Yeşil Bursa, adeta Beton Bursa olmuş. Rengi, her geçen gün daha da grileşiyor. Tarihi kimliğini ise birkaç nokta dışında kaybetmiş gibi…

Bursa’ya yeni bir ses, bir soluk getiren Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ise genç, dinamik, üretken, yenilikçi, iddialı, keyifli ve bir o kadar da yeni olmanın getirdiği sıkıntılarla iç içe olan ama gelecek vaat eden bir üniversite…

2010’da kurulmuş, 12 bine yakın öğrencisi var.

Sloganları “Yenilikçi Devlet Üniversitesi”.

Peki, bu söylemin altını dolduruyorlar mı yoksa slogan olarak mı kalmış?

İTÜ, ODTÜ, KTÜ, Erzurum Teknik, Eskişehir Teknik, Gebze Teknik, İskenderun Teknik, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Konya Teknik varken, en gençleri olarak Teknik Üniversiteler Birliğini kurmak konusunda öncü ve ev sahibi olduklarına göre “yenilikçi” sayılabilirler.

Eğitim, teknoloji, araştırma ve üniversite-sanayi iş birliği konusunda attıkları adımlara bakıldığında “yenilikçi” kimliklerine yönelik ilerici adımlara fazlasıyla rastlıyorsunuz.

Öğrenciyle ilişkiler, sosyal etkinlikler, kültür, sanat, spor, çevre düzenleme ve özellikle yemek konusunda ise bırakın “yenilikçi” olmayı “ortalamanın da altındalar” diyebiliriz.

İnovasyona sadece teknik anlamda bakarsanız, onu bir yaşam biçimi haline getiremezsiniz.

Bu yöndeki eleştirilerde savunma yerine “Bunu, farkına varmadığımız bir eksiklik olarak kabul ediyoruz ve en kısa zamanda telafi edeceğiz” yaklaşımı da başkalarını bilmem ama bana “yenilikçi” geldi. Tabii eğer arkası gelirse…

Araştırma üniversitesi

Merkezi Araştırma Laboratuvarı MERLAB, benzerlerinden çok farklı. Sadece araştırma odaklı değil, sanayi ile de iç içe.

“Robotlar ve Akıllı Sistemler” alanında uzmanlaşan üniversite olarak tanımlanan ve ülkemizin en girişimci ve yenilikçi üniversiteleri arasında yer alan BTÜ, sosyal alanlarda olmasa da akademik anlamda farkındalık yaratma peşinde.

MERLAB bünyesindeki 2 cihaz ve 5 metot daha biz oralardayken akreditasyon almaya hak kazandı.

Daha önce de 4 cihaz ve 5 metodunun akredite edildiği MERLAB’ın, dünya çapında kaliteli ve doğru analiz verdiği böylece bir kez daha tescillenmiş oldu.

Peki daha fazlasını yapamazlar mı?

Kesinlikler yapabilirler ama yaptıklarını ve yapabileceklerini pazarlama konusunda yeni bir bakış açısı geliştirmeleri gerekiyor.

Bu haliyle bile darısı diğer üniversitelerimizin başına diyoruz.

Aynı zamanda tekstilde bir üretim üssü olan Bursa’nın ihtiyaçları doğrultusunda kurulan diğer laboratuvarlar da hayli ilgi çekiciydi.

Yüzde 80 oranında sanayiye yüzde 20 oranında ise akademiye hizmet veren Termal Gravimetrik Analizör (TGA) ve Diferansiyel Taramalı Kalorimetre (DSC) cihazları aldığı 5 metottaki akreditasyonuyla özellikle kauçuk ve tekstil sektörü tarafından tercih ediliyor.

TGA sayesinde malzemenin sıcaklığa bağlı kütle değişimi, DSC ile malzemenin sıcaklığa bağlı ısı değişimi belirleniyor.

Bu iki cihaz genellikle kauçuk ve tekstil sektöründen rağbet görse de diğer tüm sektörlerin taleplerine de cevap veriyor.

İş kaygısı yok

YÖK’ün yaptığı ‘İş dünyasının mezunlarından memnun olduğu üniversiteler’ sıralamasında, memnuniyet oranın en yüksek olduğu ilk 3 devlet üniversitesi arasında yer alıyor.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin verilerine göre de BTÜ’lü öğrencilerin yüzde 18’i henüz mezun olmadan, toplamda yüzde 74’ü mezun olduktan sonra 6 ay içinde ve yüzde 90’ı ise 1 yıl içerisinde kendi alanlarında istihdam ediliyor.

Stanford Üniversitesi bilim insanlarınca hazırlanan Dünyanın En İyi Bilim İnsanları Listesi’ne ise 6 akademisyenle yer alıyorlar.

Dünyadan 210 bin 198, Türkiye’den ise bin 395 bilim insanının bulunduğu listeye 6 isim sokmak zor olmasa da kolay da değil!

Rektör Prof. Dr. Naci Çağlar, “BTÜ, bugün olduğu gibi yarın da hemen her alanda en iyiler listelerinde ön sıralarda yer almayı sürdürecek” diyor.

Öğretim üyeleri ve yönetim kadrosu heyecanlı, öğrenciler ise fazlasıyla ağırbaşlıydı.

Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencilerinin proje şenliği, Mekatronik öğrencilerinin robot şovu, teknoparktaki özel sektör araştırmacılarının proje ve çabaları da takdire şayandı.

Özetin özeti: Bilim insanlarımız ve gençlerimiz çok daha fazlasını hak ediyorlar!..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir