Emekliye ve memura temmuz zammı netleşiyor

TÜİK, Mart Ayı Enflasyon Verilerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayına ilişkin enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı. Yapılan açıklama ile birlikte yılın ilk üç ayına ait enflasyon oranı da belirlenmiş oldu. Bu veriler, Temmuz ayında emekli ve memur maaşlarına yapılacak artışların ilk yarısını da netleştirdi. Milyonlarca emekli ve memur, enflasyon farkını da içeren zam oranlarını merakla bekliyor.

Temmuz Zammının İlk Üç Aylık Kısmı Belli Oldu

Mart ayı itibarıyla aylık enflasyon yüzde 2,46, yıllık enflasyon ise yüzde 38,10 olarak açıklandı. Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan üç aylık enflasyon oranı yüzde 10,06 olarak gerçekleşti. Bu verilere göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için Temmuz zammının ilk üç aylık kısmı kesinleşmiş durumda.

Şu anda emekliler için belirlenen zam oranı yüzde 10,06’dır. Önümüzdeki aylarda açıklanacak verilerle bu oranın artması beklenmektedir.

Memur ve Memur Emeklileri İçin Durum Farklı

Memur ve memur emeklileri için durum biraz farklı. Toplu sözleşme gereği yılın ikinci yarısında yüzde 5 zam garantisi bulunan memurlar, bunun yanı sıra üç aylık enflasyon farkı olan yüzde 3,83’ü de alacak. Böylece memurlar için belirlenen toplam artış oranı şu an için yüzde 9,02 seviyesindedir. Ancak yılın ikinci çeyreğindeki enflasyon oranları bu durumu etkileyebilir.

Merkez Bankası’nın anketlerine göre, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında sırasıyla yüzde 2,25, yüzde 1,87 ve yüzde 1,50 oranlarında enflasyon bekleniyor. Bu tahminlere göre, altı aylık toplam enflasyonun yüzde 15 ila 17 bandında olması muhtemeldir. Dolayısıyla, Temmuz ayındaki zam oranının da bu aralıkta şekillenebileceği tahmin edilmektedir.

En düşük emekli maaşı şu anda 14.469 TL seviyesindedir. Temmuz ayında yüzde 15 oranında bir zam yapılması durumunda bu maaş 16.639 TL’ye, yüzde 16 zam gelmesi halinde ise 16.784 TL’ye yükselecektir.

Ancak net rakamlar, Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte ortaya çıkacaktır. Emekliler ve memurlar için zam süreci, ilerleyen aylarda açıklanacak yeni verilerle şekillenmeye devam edecektir.

Related Posts

24 aydır aralıksız yüksek getiri sağlayan tek yatırım aracı

Külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yıllık bazda ardı ardına son 24 ayda reel getiri sağlayan tek yatırım aracı oldu.

ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında küresel ticaret gerilimlerinin azalabileceğine dair iyimserlikle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,44 artarak 537,96 puana çıktı. Bölge borsalarında da …

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Borsa İstanbul’da yatay seyir: ABD-Çin görüşmeleri nasıl etkileyecek?

Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 4,06 puan ve yüzde 0,04 azalışla 9.275,15 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 41,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,22 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,61 değer kazandı. Sektör …

ÇAYKUR’un mevsimlik işçi alımı için başvurular başladı

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (ÇAYKUR) 1500 mevsimlik işçi alımı için başvuruları başladı. Yetkililer, İŞKUR’un https://esube.iskur.gov.tr internet adresi üzerinden kayıt yaptırılabileceğini, başvuruların 13 Mayıs Salı günü saat 23.59’a kadar süreceğini bildirdi.

İslam Memiş rakam vererek yatırımcıları uyardı: Altında yeni rekorlar bekleniyor mu?

Altın Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın piyasalarını değerlendirdi. Memiş, düzeltme hareketlerinin devamını beklediğini vurgulayarak “Ons altın 3000 dolar ve 3000 dolar altına sarkmadan yani 2800-2950 dolar seviyeler görülmeden sağlıklı yükselişler beklememek gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir