İhracatçının rekabet sorunu

Mavi Yakalı Eleman Eksikliği Türkiye İş Gücü Piyasasında Derin Sorunlara Yol Açıyor

SERVET YILDIRIM – Hakkı Yıldız, babasının kendilerine yıllar önce verdiği bir öğüdü paylaştı: “Denenmişi denemeyin.” Bu tavsiye üzerine, şirketlerinde ayrılan çalışanları tekrar işe almamaya özen gösterdiklerini ancak, şimdi bu kuralın geçerliliğini kaybettiğini belirterek, “Artık ‘kim olursan ol, yine gel’ diyoruz” dedi. Türkiye’deki iş gücü piyasasındaki dinamiklerin değiştiğini gözler önüne seren Yıldız, iş gücü piyasasında yaşanan sorunları vurguluyor. İşsizlik oranının resmi verilere göre düşük olsa da geniş tanımlı işsizlik oranı hala yüksek seviyelerde seyrediyor. Kalifiye iş gücü eksikliği özellikle mavi yakalı personelin aranmasında büyük bir sorun oluşturuyor. Sanayiciler aradıkları elemanları bulmakta zorlanırken, iş gücü maliyetleri de artış gösteriyor.

Yabancı Eleman Çalıştırma ve İş Gücü Maliyetleri

Çözüm olarak firmalar yabancı eleman çalıştırmaya başladılar. Özellikle mavi yakalı eleman açığı, üretim sektöründe ciddi bir darboğaza neden oluyor. İş gücü maliyetlerinin artması ve Türkiye’deki işgücü ile karşılaştırıldığında yabancı ülkelerde daha düşük olması, Türk ihracatçılarının rekabet gücünü azaltıyor. Bu durum Türk şirketler için uluslararası pazarda zorlu bir rekabet ortamı yaratıyor.

Teknolojik Dönüşüm ve Verimlilik

Çözüm olarak Türk firmaları yurtdışında üretim yaparak ihracatı artırmayı tercih ediyorlar. Ancak bu durum, Türkiye’nin rekabet avantajını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmasına yol açabilir. Çin’in teknolojik dönüşüm ve verimlilik ile uluslararası pazardaki konumunu güçlendirmesi, Türkiye için de önemli bir örnek teşkil ediyor. Türkiye’nin hızla teknolojik dönüşümü gerçekleştirmesi ve verimliliği artırması gerekiyor. Aksi halde uluslararası rekabet avantajını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Related Posts

24 aydır aralıksız yüksek getiri sağlayan tek yatırım aracı

Külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yıllık bazda ardı ardına son 24 ayda reel getiri sağlayan tek yatırım aracı oldu.

ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında küresel ticaret gerilimlerinin azalabileceğine dair iyimserlikle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,44 artarak 537,96 puana çıktı. Bölge borsalarında da …

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Borsa İstanbul’da yatay seyir: ABD-Çin görüşmeleri nasıl etkileyecek?

Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 4,06 puan ve yüzde 0,04 azalışla 9.275,15 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 41,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,22 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,61 değer kazandı. Sektör …

ÇAYKUR’un mevsimlik işçi alımı için başvurular başladı

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (ÇAYKUR) 1500 mevsimlik işçi alımı için başvuruları başladı. Yetkililer, İŞKUR’un https://esube.iskur.gov.tr internet adresi üzerinden kayıt yaptırılabileceğini, başvuruların 13 Mayıs Salı günü saat 23.59’a kadar süreceğini bildirdi.

İslam Memiş rakam vererek yatırımcıları uyardı: Altında yeni rekorlar bekleniyor mu?

Altın Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın piyasalarını değerlendirdi. Memiş, düzeltme hareketlerinin devamını beklediğini vurgulayarak “Ons altın 3000 dolar ve 3000 dolar altına sarkmadan yani 2800-2950 dolar seviyeler görülmeden sağlıklı yükselişler beklememek gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir