İngiltere ekonomisi nisanda ABD’ye ihracatın düşmesiyle daraldı

İngiltere Ekonomisi Nisanda Beklentilerin Üzerinde Küçüldü

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından yapılan açıklamaya göre, İngiltere ekonomisi nisanda yüzde 0,3 oranında küçüldü. Bu rakam, beklentilerin üzerinde bir daralmaya işaret etmektedir.

Mart ayında yüzde 0,2 büyüme kaydeden İngiliz ekonomisi, nisanda beklenenin aksine yüzde 0,3 oranında daraldı. Analistler, ekonominin yüzde 0,1 küçülmesini bekliyordu.

Nisanda hizmet sektörü yüzde 0,4, imalat sektörü ise yüzde 0,6 oranında daralırken, inşaat sektörü yüzde 0,9 büyüme gösterdi.

ONS Ekonomik İstatistikler Direktörü Liz McKeown, verilere ilişkin yaptığı değerlendirmede, ekonominin ABD’ye yapılan ihracattaki rekor düşüş nedeniyle daraldığını belirtti. McKeown, gümrük tarifelerinin etkisiyle özellikle otomobil üretiminde zayıf performansın görüldüğünü de vurguladı.

Otomobil, demir dışı metaller ve kimyasal madde ihracatında yaşanan gerileme, İngiltere’nin ABD’ye mal ihracatının nisanda 2 milyar sterlin azalmasına neden oldu. Bu durum, İngiltere ekonomisinin keskin bir şekilde daralmasında önemli bir etken olarak öne çıkıyor.

Geçmişe dönük kayıtlara göre, ABD ile ticarette yaşanan bu düşüş, Ocak 1997’den bu yana en büyük aylık gerileme olarak kayda geçti. Tarifelerin etkisiyle yaşanan bu daralmanın, önümüzdeki dönemde imzalanması beklenen ticaret anlaşmasıyla birlikte telafi edilmesi öngörülüyor. Bu anlaşma sayesinde çelik ve otomobil üreticilerine uygulanan yüksek tarifelerin düşürülmesi beklenmektedir. (AA)

Related Posts

Rekabet Kurulu’ndan Unilever ve bazı dağıtıcılarına soruşturma

Unilever Sanayi ve bazı yeniden satıcılar hakkında, yeniden satış fiyatının tespiti yoluyla rekabeti ihlal ettikleri iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

İkinci el piyasasında hareketlilik, 8 bin araçtan 2 bini satıldı

ÖTV oranları değişikliği 2025 Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek resmileşti. Elektrikli otomobillerde ÖTV oranları yüzde 10’dan yüzde 25’e ve bazı modellerde yüzde 55’e yükseldi. Yerli binek otomobillerin ÖTV oranları 5 ve 10 puan azaltılırken …

Konut sektöründe rakamların dili acı: 8,5 milyon konut stokta

Türkiye’de konut piyasası yatırımcıların elinde şekillenirken, ihtiyaç sahipleri artan kiralar ve alım gücündeki düşüş nedeniyle barınma krizine sürükleniyor.

Bu yıl toplu sözleşme görüşlerine ilk kez katılan Birleşik Kamu-İş’in talepleri net: Önce yüzde 72 zam!

Memur-Sen, ilk altı ay için taban aylığında 10 bin TL artış, yüzde 10 refah payı ile yüzde 25 zam istedi. Birleşik Kamu-İş, “masada oynanan oyunu” bozacaklarını belirtti.

Brent petrolün varili 68,25 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 68,25 dolardan işlem görüyor. Cuma günü 69 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı günü 67,59 dolar seviyesinde tamamladı.

Herbalife geri adım attı: Reklam ve online satış yasağı kaldırıldı

Kozmetik ve gıda takviyesi sektöründe faaliyet gösteren Herbalife hakkında yürütülen rekabet soruşturması, şirketin internet satışlarını kısıtlamayacağı yönündeki taahhütleri üzerine kapatıldı.