İsrail ordusundan Lübnan’ın doğusuna hava saldırıları

İsrail, Lübnan’ın Baalbek Kentine Hava Saldırısı Düzenledi

İsrail ve Hizbullah arasındaki karşılıklı saldırı ve çatışmaların durması için İsrail ile Lübnan arasında varılan ateşkes, 27 Kasım 2024 tarihinden bu yana devam ederken, İsrail ordusu, Lübnan’ın doğusundaki Baalbek kentine hava saldırıları gerçekleştirdi.

Lübnan resmi haber ajansı NNA’ya göre, İsrail ordusu ateşkese yönelik ihlallerini sürdürmekte. Habere göre, İsrail ordusuna ait savaş uçakları, Lübnan’ın doğusundaki Baalbek’e bağlı Cinta beldesi yakınlarını bombaladı. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada ise, istihbarat bilgileri doğrultusunda Hizbullah’a ait bazı hedeflerin hava saldırılarıyla vurulduğu belirtildi. Ayrıca açıklamada, saldırılar öncesinde hedeflerin İsrail’in iç cephesini ve ordusunu tehdit ettiği iddia edilerek, ateşkes denetleme mekanizmasına bilgi verildiği ancak karşılık alınamadığı ifade edildi. Söz konusu hava saldırılarında Hizbullah’ın Suriye-Lübnan sınır hattında silah kaçakçılığı için kullandığı güzergahın hedef alındığı da belirtildi.

İsrail, Ateşkesi 47’nci Gününde 15 Kez İhlal Etti

NNA’ya göre, İsrail ordusu, Lübnan ile yapılan ateşkesi 47’nci gününde 15 kez ihlal etti. Bu ihlaller arasında bombardıman, karadan girme, evleri havaya uçurma, ateş etme ve insansız hava aracı ile savaş uçağı uçurma gibi eylemler bulunuyor. İhlaller, ülkenin güneyindeki Nebatiye, Sur, Yarun, Marun er-Ras, Kefr Kila ve İklim et-Tuffah bölgelerinde gerçekleşti.

İsrail’in, Lübnan ile 27 Kasım’da ilan edilen ateşkesi ihlal etme sayısı 570’e yükselirken, saldırılarda 37 kişi hayatını kaybetti, 43 kişi yaralandı. Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail saldırılarında 8 Ekim 2023’ten bu yana en az 4 bin 68 kişi öldü, 16 bin 688 kişi yaralandı. Ölenler arasında 1106 kadın ve çocuk ile 222 sağlık çalışanı olduğu aktarıldı.

Lübnan ile İsrail arasında yapılan ateşkes anlaşması, 27 Kasım 2024 Çarşamba günü yerel saatle 04.00’te (TSİ 05.00) yürürlüğe girdi. Anlaşmanın ikinci maddesinde, “Lübnan hükümeti, Hizbullah veya diğer tüm silahlı grupların İsrail’e karşı operasyon düzenlemesini engelleyecek ve İsrail’in Lübnan’da sivil, askeri veya devlete ait hedeflere saldırmayacağı” hükmü bulunmakta. Anlaşma çerçevesinde, Lübnan ordusunun 60 gün içinde İsrail tarafından işgal edilen bölgelere konuşlandırılması öngörülüyor.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Hemşirenin feci ölümü: Kapısı açık unutulan minibüsten düştü

Aydın’ın Söke ilçesinde kapısı açık olan minibüsten bir kadın düştü. Hemşire olduğu öğrenilen kadın hastanede yaşam savaşını kaybetti.

Ağrı’da Şap Hastalığına Karşı Aşılama Devam Ediyor

Ağrı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, büyükbaş hayvanlar için şap aşılamasını sürdürüyor.

Günlerdir beşik gibi sallanan Balıkesir Sındırgı’da 4,3 büyüklüğünde bir deprem daha

Günlerdir beşik gibi sallanan Balıkesir Sındırgı’da 4,3 büyüklüğünde bir deprem daha

Poyraz, Tekirdağ’da Deniz Ulaşımını Aksatıyor

Marmara Denizi’ndeki poyraz, Tekirdağ’da 10 şilep ve tanker bekletiyor. Yarın etkisi azalacak.

Bartın’da 10 Şüpheli Tutuklandı

Bartın’da, kesinleşmiş hapis cezaları olan 10 şüpheli, İstanbul ve Sakarya’da yakalandı.

Aksaray’da Lezzetli Kavun ve Karpuz Üretimi

Sultanhanı’nda suya az ihtiyaç duyan kavun ve karpuz, lezzetiyle dikkat çekiyor. Çiftçi Başgan.