Prof. Dr. Baş: Bilim, “Miden yüzde 80 dolduğunda sofradan kalk” diyor

Obezite ve Sağlık Üzerine Prof. Dr. Murat Baş Açıklamaları

Günümüzde dünya genelinde zengin ya da fakir bütün ülkelerde obezitenin hızla arttığına dikkat çeken Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Baş, sağlıklı ve uzun yaşamanın şifresinin “az yemek” olduğunu vurgulayarak, “Bizim dinimizde ve kültürümüzde sofradan aç kalkmak var. Bilim de miden yüzde 80 dolduğunda sofradan kalk diyor,” ifadesini kullandı.

Türkiye gazetesinden Ziyneti Kocabıyık’ın haberine göre Prof. Dr. Baş, Türkiye’nin Avrupa’nın en hızlı obezite artışı yaşayan ülkelerinden biri olduğuna işaret ederek, “1974 yılında yüzde 15 olan obezite oranımız bugün yüzde 31-32 civarında. Her beş çocuktan biri obez ya da şişman. Bunlar geleceğin obez bireylerini oluşturuyor,” şeklinde konuştu.

“Çok yemek yaşlanmayı hızlandırır ve ömrü kısaltır”

Özellikle 45-50’li yaşlarda yeme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerektiğine değinen Prof. Dr. Baş, “Modern bilim aşırı yeme ile obezitenin kanser, kalp ve damar hastalıkları, diyabetle ilişkisini net bir şekilde göstermiştir. Fazla yemek tüketimi, vücudu hastalandırır, yaşlanmayı hızlandırır ve ömrü kısaltan birçok mekanizmayı tetikler. Bu süreci tersine çevirmek için günlük enerji alımını azaltmak önemlidir,” ifadelerini kullandı.

Açlık taklit eden diyetin kalp ve damar hastalıkları, diyabet ve kanser gelişimini azalttığına, beyin sağlığını ve kas gelişimini artırdığına, uyku düzenini ve ruh halini iyileştirdiğine dair bilimsel araştırmaların olduğunu belirten Prof. Dr. Baş, “Bu beslenme tarzı üzerine 100’den fazla bilimsel çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalardan biri, yılda üç periyot açlık taklit eden beslenmenin biyolojik yaşta 2,5 yıl gençleştirdiğini göstermiştir. Diyabet ve prediyabet hastalarıyla yapılan bir diğer çalışma, hastaların ilaç kullanımını azalttığını, insülin direncinde azalma olduğunu ve 10 kilogramlık bir kilo kaybına rağmen kas kütlesinin azalmadığını ortaya çıkarmıştır,” şeklinde konuştu.

(Türkiye gazetesi)


“Marmara Denizi’ni kurtarmak için 1 milyar dolar gerekiyor” – Prof. Dr. Bayram Öztürk anlatıyor

Related Posts

Uzmanı bu basit yöntemi önerdi: 20-20-20 kuralı

Dr. Tarık Mecit, dijital yorgunluğun gözlerin ötesine geçerek hormon dengesi, bağışıklık sistemi ve zihinsel işlevler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını açıkladı.

Et kadar besleyici ama daha az tüketiliyor, faydaları saymakla bitmiyor!

Düşük tüketim oranına rağmen yüksek besin değerine sahip olan mantar, B grubu vitaminler, potasyum ve antioksidanlar açısından zengin içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Uzmanlar özellikle çocuklar ve gençler için mantar tüketimini öneriyor.

Kansere bağlı ölümlerin en başında geliyor! Dokuz belirtiyle kendini ele veriyor

Tüm kanserlerin yüzde 12-16’sını oluşturan akciğer kanseri, kadınlar ve erkeklerde kansere bağlı ölümlerin en başında geliyor. Prof. Dr. Çağatay Saim Tezel, akciğer kanserinin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Uzmanlar uyardı: Kene kesinlikle elle çıkartılmamalı

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, yaz aylarında artan kene temaslarının ciddi enfeksiyonlara yol açabileceğini belirterek, kene ısırıklarında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini bildirdi.

Şizofrenide ilaç tedavisinden daha önemli olan üç şey: Empati, doğru bilgilendirme ve sosyal destek

Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ayşegül Koç, “Empati, doğru bilgilendirme ve yeterli sosyal destek, şizofreni hastalarının ilaç tedavisinden çok daha değerli. Şizofreni bir hastalıktır. Tehlikeli olan hastalık değil, hastalıkla ilgili önyargılardır, cehalettir.” dedi.

Uzmanlar uyarıyor: Vajinal doğum, hem anne hem de bebek sağlığı açısından avantajlı

Günümüzde sezaryen oranlarının hızla artmasıyla birlikte, vajinal doğumun avantajları yeniden tartışma konusu haline geldi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sema Soysal, vajinal doğumun faydaları, kimler için uygun olduğu, doğru hazırlık süreçleri ve sezaryene dair yanlış algılar konusunda bilgiler paylaştı.