Senegal ile Albayrak Grubu’ndan stratejik tarım hamlesi

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından gıda güvenliği ve gıdada kendine yeterliliğin en önemli ulusal güvenlik meselelerinden birine dönüşmesiyle birlikte diğer Afrika ülkeleri gibi Senegal de tarım sektörünü stratejik sektör olarak belirleyip bu alandaki yatırımlara öncelik verdi.

İnşaat ve liman yatırımlarının yanı sıra tarım alanındaki yatırımlarıyla da ön plana çıkan Albayrak Grubu, Başbakan Ousmane Sonko başkanlığındaki Senegal Heyeti’yle görüşmelerinin neticesinde tarımda makineleşmeyi sağlayacak ve modern tarım uygulamalarını pekiştirecek bir tarım projesinin Senegal’de hayata geçirilmesi hususunda anlaşmaya vardı ve stratejik bir mutabakat zaptına imza attı.

Anlaşma çerçevesinde Senegal Tarım, Gıda Egemenliği ve Hayvancılık Bakanlığı ve Senegal Sanayi ve Ticaret Bakanlığı uhdesinde bir traktör montaj tesisinin Albayrak Grubu tarafından Senegal’de kurularak tüm Batı Afrika bölgesine hizmet vermesi hedefleniyor. Montaj, servis, yedek parça ve satış sonrası hizmetlerin yanı sıra tarım alanında ihtisaslaşmış mesleki eğitimin verildiği bir okulun da proje kapsamında hayata geçirilmesi ön görülüyor. Başbakan Ousmane Sonko ve beraberindeki bakanların hazır bulunduğu imza törenine Albayrak Grubu’nu temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nuri Albayrak ve Yurt Dışı Yatırımlar, Liman ve İnşaat Grup Başkanı Yunus Yılmaz katıldı.

Senegal 2050 vizyonu

Resmi bir ziyaret nedeniyle 7-11 Ağustos tarihleri arasında Türkiye’de bulunan Senegal Başbakanı Ousmane Sonko ve beraberindeki geniş kapsamlı heyet Ankara’daki temaslarının ardından İstanbul’da düzenlenen Senegal-Türkiye İş Forumuna katıldı. Senegal Başbakanı, forumun ardından Cumartesi ve Pazar günü Senegal Bayındırlık ve Yatırım Teşvik Ajansı (APIX) tarafından belirlenen yirmi civarında Türk şirketinin yöneticileriyle Dışişleri, Savunma, Ekonomi ve Maliye, Enerji, Sanayi ve Ticaret ve Tarım Bakanlarının da hazır bulunduğu baş başa görüşmeler gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye’nin 31 Ekim-2 Kasım 2024 tarihleri arasında Türkiye’de gerçekleştirdiği resmi ziyaretin ardından Başbakan Sonko’nun Türkiye ziyareti, ‘Senegal 2050’ vizyonunu hayata geçirme yolunda Senegal’in müttefiklerini çeşitlendirme stratejisinin önemli sac ayaklarından birisini oluşturuyor. Çin’e gerçekleştirdiği seyahatin hemen ardından ülkemize gelen Başbakan Sonko, savunma, enerji, finans, tarım gibi stratejik alanların yanı sıra inşaat gibi sektörlerde de Türk firmaları ve iş insanlarıyla kamu-özel sektör ortaklığında ya da yap-işlet-devret modelinde büyük altyapı projelerini hayata geçirmek için bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi.

Albayrak, Afrika yatırımlarını çeşitlendiriyor

Albayrak Grubu liman yatırımları gerçekleştirdiği Somali, Gine, Gambiya, Kongo, Ekvator Ginesi gibi Afrika ülkelerinde liman operasyonu dışında inşaat, tarım, toplu taşıma ve katı atık yönetimi alanlardaki yatırımlarıyla dikkat çekerken, Grup bünyesinde tarım alanında faaliyet gösteren TÜMOSAN ve Sukkar firmaları Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları listesinde yer alıyor.

ISO tarafından her yıl yayınlanan ve Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarının yer sıralandığı ISO 500 araştırmasında Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 388. sırada yer alan TÜMOSAN ve ikinci 500 listesine kendine yer bulan Sukkar şirketleri Albayrak Grubu’nun tarım sektöründeki iddialı konumunu perçinliyor.

Bunun yanı sıra Albayrak Grubu uluslararası alanda Gine Cumhuriyeti’nin farklı bölgelerinde hayata geçirdiği tarım projeleriyle de biliniyor. Yakın zamanda Gambiya, Sierra Leone, Kongo ve Somali’de de tarımsal üretim faaliyetlerine başlamayı planlayan Albayrak Grubu, Afrika Kalkınma Bankası ile iş birliği halinde tasarladığı özel bir üretim/hizmet modeli ile Afrika ülkelerinin gıda güvenliği ve gıdada kendine yetebilme sorunlarına saha temelli çözümler sunmaya devam ediyor.

Related Posts

Yıllara meydan okuyan ahşap depo: Serendi

Samsun’un Çarşamba ilçesi Kirazlıkçay Mahallesi’nde yaklaşık 150 yıllık geçmişe sahip olan ve “serendi” adıyla bilinen ahşap depo, hem doğal görünümü hem de erzak saklama özelliğiyle zamana meydan okuyor.

Ekrem İmamoğlu açıkladı: Adaylığım engellenirse…

Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılması engellenirse alternatif bir adayı desteklemeye açık olduğunu söyledi.

Memur ve emeklilerin zam teklifine KESK’ten tepki

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, hükümetin, memur ve memur emeklilerine verdiği zam teklifini sefalet dayatması olarak nitelendirerek, “Bu teklifle uzlaşma değil, ancak ve ancak mücadele edilir” dedi.

Metroda taciz gerilimi: 54 yaşındaki adam gözaltına alındı

İstanbul Şişli’de taciz iddiası metroyu katıştırdı. Kadınların fotoğrafını çektiği iddia edilen adam, tepkiyle karşılaşınca telefonu kırdı. Görüntülerin ortaya çıkmasıyla, 54 yaşındaki şüpheli gözaltına alındı.

İrem Derici evleniyor

Şarkıcı Burak Bulut’un düğününde, İrem Derici sevgilisi Melih Kunukçu’dan evlilik teklifi aldı. Derici, teklifi “Sonsuza dek evet” diyerek kabul etti.

Av yasağı bitiyor: Balıkçılar denize açılacak

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağı ay başında sona eriyor. Balıkçılar, teknelerinin bakım ve onarımı için son hazırlıklarını gerçekleştiriyor.