Serçe parmak alarmı: Dünyayı sarsan geri dönüşü olmayan deformasyon yaşanıyor

Akıllı telefonların zararlarına dair çeşitli araştırmalar ve uyarılar sıkça gündeme gelirken, yeni bir sağlık sorunu daha ortaya çıktı. Serçe parmağında meydana gelen kalıcı hasarlar, sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarla dikkat çekiyor. Konuyla ilgili uzmanlar, bu tür hasarların geri dönüşümünün olmadığını belirtiyor. Bu durum, teknolojinin karanlık yüzüne dair önemli bir uyarı olarak kabul ediliyor.

Milliyet’ten Betül Yasemin Keskin‘in haberine göre, akıllı telefonların günlük hayatımızda vazgeçilmez bir yere sahip olduğu bir gerçek. Bu teknolojik harikalar, hayatımızı kolaylaştırıyor, zaman kazandırıyor ancak fiziksel ve psikolojik etkileriyle de potansiyel tehlikeler taşıyor. Bu etkilerden biri de “Smartphone Pinky” olarak adlandırılan, akıllı telefonun sık kullanımı sonucu beşinci parmağımızda görülen değişim. Uzmanlar, bu değişimin sadece geçici bir rahatsızlık olmadığını, aslında ciddi ve dikkate alınması gereken bir durum olduğunu vurguluyor.

Telefon kullanımının göz sağlığı üzerindeki etkileri bilinirken, son zamanlarda akıllı telefon bağımlılığının serçe parmakta deformasyona yol açtığı fark ediliyor. Sosyal medyada kullanıcılar, telefonu sık tuttukları eldeki serçe parmağın deforme olmuş halini paylaşarak endişelerini dile getiriyor. Bu durum, “Smartphone Pinky” olarak adlandırılıyor ve binlerce kişi tarafından yaşanıyor. Bazıları bu değişimi normal karşılarken, bazıları ağrı şikayetiyle telefondan uzak durmayı tercih ediyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Celaleddin Bildik, “Smartphone Pinky”nin gayriresmi bir tanımlama olduğunu belirtiyor ve şöyle devam ediyor:

“Temel nedeni uzun süren ekran kullanımı yani cep telefonu kullanımıdır. Bu kullanım esnasında akıllı cihazın tutulduğu elin ağırlığa maruz kalması ve bu ağırlığın beşinci parmakla desteklemesi nedeniyle eklem kronik bir yüke maruz kalıyor.”

Akıllı telefonlar birçok sağlık sorunun neden olabilir

Uzun süreli cep telefonu kullanımının elde deformasyona neden olduğunu ve bu durumun tendonlarda ödem ve kronik ağrıya yol açtığını belirten Op. Dr. Celaleddin Bildik, ergonominin önemine dikkat çekiyor. Cep telefonlarının iki elle kullanılması, hafif ve küçük modellerin tercih edilmesi gibi önerilerde bulunuyor. Ancak deformasyon, akıllı telefonların yol açtığı tek sorun değil. Op. Dr. Bildik, duruş bozukluğu, postür sorunları, boyun düzleşmesi gibi fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra, uzun ekran süresinin uyku bozukluğu ve depresyon gibi mental sorunlara da sebep olabileceğini vurguluyor.

Geri dönüşü yok

Op. Dr. Celaleddin Bildik, beşinci parmakta meydana gelen yamukluğun tedavisine dair, tedavi ihtiyacının ağrı ve fonksiyon kaybı varlığına bağlı olduğunu belirtiyor. Eğer bölgede ağrı ve fonksiyon kaybı mevcutsa, tedavi gerekebilir. Tedavi süreci, öncelikle deformasyona neden olan etkenlerden (uzun süreli yanlış tutuş veya ağır telefon kullanımı gibi) kaçınmayı içerir. Bildik, beşinci parmak deformasyonu için özel bir ev egzersizi olmadığını, ancak oluşan ağrıların el terapileri ve fizik tedavi yöntemleriyle giderilebileceğini ifade ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir