Türkiye’de Akciğer Kanseri Ölüm Sayısı Yılda 40 Bin

Akciğer Kanseri: Yılda 40 Bin Kişinin Hayatını Kaybettiği Büyük Tehlike

Türkiye’de her yıl 40 bin kişi, akciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitiriyor. Dr. Murat Kıyrık, “Covid-19 salgını nedeniyle 3 yılda 100 bin can kaybettik, ancak akciğer kanseri her yıl 40 bin can almaya devam ediyor” dedi.

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi’nde, akciğer kanseri ve solunum yolu hastalıklarından yapay zeka destekli tanı yöntemlerine kadar birçok konu ele alındı. Dr. Kıyrık, Türkiye’de akciğer kanserine bağlı ölümlerin ciddiyetine dikkat çekerek, her yıl 40 bin insanın bu hastalıktan hayatını kaybettiğini belirtti.

Akciğer kanserinin temel nedeninin sigara olduğunu vurgulayan Dr. Kıyrık, hastaların yüzde 90’ının sigara içicisi olduğuna dikkat çekti. Bunun yanı sıra, bazı mesleki maruziyetlerin de risk oluşturduğunu belirterek, sigara haricinde elektronik sigara, nargile, pro ve pipo gibi tütün ürünlerinin de tehlike oluşturabileceğini söyledi.

Akciğer kanserinin genellikle 50 ile 80 yaş arasında görüldüğünü ifade eden Dr. Kıyrık, 20 yıl boyunca sigara içmiş kişilerin bu yaş aralığında tarama yaptırmaları gerektiğini önerdi. Ayrıca ailesinde kanser geçmişi bulunanların daha büyük risk altında olduğunu belirterek, taramanın bir yaşam biçimi haline gelmesi gerektiğini vurguladı.

Sigaraya başlama yaşının düşmesiyle ilgili endişelerini paylaşan Dr. Kıyrık, erken yaşta sigara kullanımının akciğer kanseri riskini artırdığını ve bu konuda önlem alınması gerektiğini belirtti. Ailevi risklere de dikkat çeken Kıyrık, babasında akciğer kanseri olanların oğullarının da aynı hastalığa yakalanabileceğini ve bu durumun oldukça üzücü olduğunu ifade etti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / BEGÜM AKSOY – Sağlık

Related Posts

Cilt kanseri vakalarında korkutan artış: Nasıl korunuruz?

Hem Türkiye’de hem de dünyada cilt kanseri vakalarında artış görüldüğüne dikkat çeken Uzm. Dr. Yusuf Kelleci, cilt kanserinden korunmak için yapılması gerekenleri anlattı. Kelleci, “Güneşin zararlı etkilerine bağlı cilt hasarlarının yüzde 90’ı, korunma önlemleriyle engellenebilmektedir” dedi.

Erken müdahale ile mide kanserinden kurtuldu

Uzun süredir yaşadığı halsizlik ve kansızlık şikayetleriyle hastaneye başvuran 65 yaşındaki İrfan Çınar’a, yapılan endoskopi ve biyopsi sonucunda mide kanseri teşhisi kondu. Hastalığın yalnızca mideyle sınırlı olduğunu gösteren ileri tetkiklerin ardından, Çınar ameliyata alındı. Erken müdahale ile yapılan operasyonla midesi tamamen alınan hasta, sağlığına kavuştu. Hastalığın belirtileri arasında yemek sonrası göğüs kafesi ile göbek arasındaki ağrılar, erken doyma, kansızlık, halsizlik, iştahsızlık ve istemsiz kilo kaybı olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İhsan Metin Leblebici, “Bu şikayetler çoğu zaman göz ardı ediliyor. Mide kanseri endoskopik görüntüleme ve biyopsi ile teşhis edilebiliyor” dedi.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Bakan Memişoğlu duyurdu: 2 bin 239 hekim ataması yapılacak

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bin 566’sı uzman tabip, 673’ü tabip olmak üzere toplam 2 bin 239 hekimin atanacağını açıkladı.

‘Çocuklarımızı ne kadar sağlıklı yetiştirirsek o kadar başarılı oluruz’

Üniversitesinin düzenlediği Pediatri Kongresi’nde konuşan Başkent Üniversitesi kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal, Atatürk’ün çocukları gelecek olarak gördüğünü anımsattı ve “Çocuklarımızı ne kadar sağlıklı yetiştirirsek o kadar başarılı oluruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir