Uzmanı açıkladı: ‘Huzursuz bacak sendromu, Parkinson belirtisi olabilir’

Huzursuz Bacak Sendromu Parkinson Hastalığının Habercisi Olabilir

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Aylin Yaman, huzursuz bacak sendromunun Parkinson hastalığı başlamadan önceki dönemde, hastalığın ön belirtisi olarak görülebildiğini vurguladı. Doç. Dr. Yaman, “Bu sendrom sadece Parkinson’un ön habercisi olarak değil, aynı zamanda demir eksikliği, kronik böbrek yetmezliği ve yaygın sinir hasarına bağlı olarak da gelişebiliyor. Ancak özellikle Parkinson açısından risk taşıyan bireylerde bu belirtiye dikkat edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Genç Yaşlarda da Parkinson Görülebilir

Doç. Dr. Yaman, Parkinson’un beyinde dopamin salgılayan hücrelerin dejenerasyonu sonucu ortaya çıkan, hareket sistemi bozukluklarına yol açan kronik bir nörolojik hastalık olduğunu belirterek genellikle 60 yaş sonrasında ortaya çıktığını, genç yaşlarda da görülebileceğini ifade etti. Hastalığın genç yaşlarda da görülme olasılığı olduğunu belirten Doç. Dr. Aylin Yaman, “Özellikle genetik yatkınlığı olan bireylerde genç yaş Parkinson’u da görülebiliyor. Bu yüzden genç yaşta huzursuz bacak sendromu yaşayan kişilerde de ileri tetkikler önerilebilir. Hastalık çeşitli ilaçlarla kontrol altına alınabiliyor” dedi.

Gece Uykusuzluğu İlk Sinyal Olabilir

Yaman, huzursuz bacak sendromunun geceleri uykuya dalma güçlüğüne neden olduğuna dikkat çekerek, “Bu belirtilerle birlikte koku alma duyusunda azalma, depresyon, kabızlık ve kas, eklem ağrıları da Parkinson’un erken bulguları arasında yer alıyor. Hastalığın klasik belirtileri olan titreme, hareketlerde yavaşlama, kaslarda sertleşme, denge kaybı ve yürüyüş bozuklukları genellikle ilerleyen dönemlerde ortaya çıkıyor. Ancak prodromal dönemdeki bu tür uyarıcı işaretler, hastalığın erken tanısı için büyük önem taşıyor” açıklamasında bulundu.

Erken Teşhis Hayat Kalitesini Yükseltiyor

Parkinson hastalığının oluşumunda çevresel faktörlerin de etkili olabileceğini belirten Doç. Dr. Yaman, sporcuların kafa travmalarına karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Korunmada sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, sigara ve alkolden uzak durmanın önemli olduğunu vurguladı. Erken teşhisin tedavi sürecinde büyük avantaj sağladığını belirten Doç. Dr. Aylin Yaman, “Hareketlerde yavaşlama, titreme ve yürürken dengesizlik gibi belirtiler yaşlı bireylerde mutlaka ciddiye alınmalı. Bu belirtilerle karşılaşıldığında zaman kaybetmeden bir nöroloji uzmanına başvurmak, hastalığın ilerlemesini yavaşlatır ve yaşam kalitesini artırır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Cilt kanseri vakalarında korkutan artış: Nasıl korunuruz?

Hem Türkiye’de hem de dünyada cilt kanseri vakalarında artış görüldüğüne dikkat çeken Uzm. Dr. Yusuf Kelleci, cilt kanserinden korunmak için yapılması gerekenleri anlattı. Kelleci, “Güneşin zararlı etkilerine bağlı cilt hasarlarının yüzde 90’ı, korunma önlemleriyle engellenebilmektedir” dedi.

Erken müdahale ile mide kanserinden kurtuldu

Uzun süredir yaşadığı halsizlik ve kansızlık şikayetleriyle hastaneye başvuran 65 yaşındaki İrfan Çınar’a, yapılan endoskopi ve biyopsi sonucunda mide kanseri teşhisi kondu. Hastalığın yalnızca mideyle sınırlı olduğunu gösteren ileri tetkiklerin ardından, Çınar ameliyata alındı. Erken müdahale ile yapılan operasyonla midesi tamamen alınan hasta, sağlığına kavuştu. Hastalığın belirtileri arasında yemek sonrası göğüs kafesi ile göbek arasındaki ağrılar, erken doyma, kansızlık, halsizlik, iştahsızlık ve istemsiz kilo kaybı olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İhsan Metin Leblebici, “Bu şikayetler çoğu zaman göz ardı ediliyor. Mide kanseri endoskopik görüntüleme ve biyopsi ile teşhis edilebiliyor” dedi.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Bakan Memişoğlu duyurdu: 2 bin 239 hekim ataması yapılacak

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bin 566’sı uzman tabip, 673’ü tabip olmak üzere toplam 2 bin 239 hekimin atanacağını açıkladı.

‘Çocuklarımızı ne kadar sağlıklı yetiştirirsek o kadar başarılı oluruz’

Üniversitesinin düzenlediği Pediatri Kongresi’nde konuşan Başkent Üniversitesi kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal, Atatürk’ün çocukları gelecek olarak gördüğünü anımsattı ve “Çocuklarımızı ne kadar sağlıklı yetiştirirsek o kadar başarılı oluruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir