Uzmanı uyardı: Teknolojinin aşırı kullanımı beyin çürümesine yol açabilir

Teknoloji Kullanımı Beyin Yapısını Nasıl Etkiliyor?

Doç. Dr. Fatma Şimşek, teknoloji kullanımının beyin üzerindeki uzun vadeli etkilerine dikkat çekti. Şimşek, dijital cihazların beyin yapısında kalıcı değişikliklere yol açabileceğini belirtti. Dijital dünyaya fazla zaman ayırmanın, beynin çalışma kapasitesini azaltabileceğini söyleyen Şimşek, teknolojiyi bilinçli kullanmanın önemine vurgu yaptı.

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde düzenlenen panelde, “Teknoloji Bağımlılığı ve Beyin Çürümesi” konuşuldu. Panelde, Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Fatma Şimşek ve Prof. Dr. Hüseyin Köse, teknoloji bağımlılığının gençler üzerindeki olumsuz etkilerini anlattı.

“Analiz Kabiliyeti Dijital Ortamda Azalıyor”

Beyinde bulunan hafıza ve öğrenme bölümlerinin etkilendiğine işaret eden Doç. Dr. Şimşek, dijital dünyaya erken saatlerde maruz kalmanın analiz kabiliyetini azaltabileceğini belirtti. Prefrontal korteksin dijital uyarıcılarla sürekli meşgul olmasının hipokampusun işlevini engelleyebileceğini ifade etti.

“Öğrenme Yeteneğindeki Bozulma”

Aşırı teknoloji kullanımının gençlerde dikkat eksikliği, sosyal beceri yetersizliği ve düşük akademik başarıya neden olabileceğine değinen Şimşek, teknolojinin beyin yapısında kalıcı değişikliklere yol açabileceğini söyledi. Uzun vadede dijital cihazların öğrenme yeteneğini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

“Dijital Detoks Önerileri”

Beyin sağlığını korumak için dijital detoks yapmanın önemine değinen Şimşek, zeka oyunlarının daha fazla tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Ekran süresinin sınırlandırılması, düzenli fiziksel egzersiz yapılması ve yeterli uyku alınmasının önemine dikkat çekti. Teknolojinin bilinçli kullanılması gerektiğini belirten Şimşek, aşırı teknoloji kullanımının beyin sağlığını olumsuz etkileyebileceğini sözlerine ekledi. (DHA)

 

Annem Ankara: Ne dönem ne de Ankara dizisi olabiliyor!

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Mansur Yavaş, Tuzla Piyade Okulu’nda meslekten çıkarılan teğmenlerin ABB’de görevlendirilmesi hakkında konuştu: Seyretmemiz beklenemez

TIKLAYIN | Nez’e ahlaksız teklif; Ali Koç’tan “bu kişinin kongre üyeliği askıya alınsın” talimatı!

TIKLAYIN | Meteoroloji’den sarı ve turuncu kodlu uyarı: Kuvvetli yağış geliyor!

TIKLAYIN | Eski başkan yurt dışına kaçtı; Yunus Emre Enstitüsü’nde milyonlarca dolarlık sahte fatura iddiası!

TIKLAYIN | Real Madrid mucizeyi başardı

TIKLAYIN | Hull City’den taraftarlarına “Türk bayrağı getirmeyin” uyarısı

Related Posts

Vatandaş zehirlendi, faturası aile hekimlerine kesildi!

Aile hekimliği yönetmeliği aile hekimlerini mağdur etmeye devam ediyor. Kahramanmaraş – Elbistan’da bulunan termik santralde meydana gelen zehirlenme vakaları, halk sağlığını tehdit ederken, yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği nedeniyle fatura yine aile hekimliği çalışanlarına kesildi.

Prof. Dr. Öztürk: Çay ve kahve su ihtiyacını karşılar düşüncesi hatalı

Prof. Dr. Levent Öztürk, artan su ihtiyacının, çay veya kahveden karşılanabileceği düşüncesinin hatalı olduğunu belirterek, “Çayı seven bir milletiz. Çay, kahve içtiğimiz zaman bir yerde su ihtiyacımızı karşıladığımızı düşünüyoruz ama bu hatalı bir düşünce” dedi.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Et, süt, yumurta yok: Bilim insanları kilo vermenin en etkili yolunu buldu

Diyetle ilgili yapılan araştırmalar her geçen gün yeni bulgular ortaya koyarken, bilim insanlarından dikkat çekici bir açıklama geldi. Bitkisel temelli beslenme biçimi olan vegan diyeti uygulayanların, yalnızca hayvansal gıdalardan uzak durarak vücutlarındaki asit yükünü ciddi şekilde azalttığı ve bunun da doğrudan kilo kaybına yol açtığı belirtildi.

Osteoporoz sessiz ilerler DEXA erken yakalar

Kemik erimesi genellikle belirti vermez, ilk belirti bir kırık olabilir. Bu yüzden erken tarama hayat kurtarır. DEXA testi ve bazı kan tahlilleri riskin seviyesini ortaya koyar. Kadınlar kadar erkekler de risk altında. Bel çevresi kalınlaştıkça, D vitamini azaldıkça kemikler sessizce zayıflar. Hangi taramalar ne zaman yapılmalı? İşte net yanıtlar…

Uzmanı bu basit yöntemi önerdi: 20-20-20 kuralı

Dr. Tarık Mecit, dijital yorgunluğun gözlerin ötesine geçerek hormon dengesi, bağışıklık sistemi ve zihinsel işlevler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını açıkladı.