Webb teleskobu daha önce mümkün olmayan bir keşif yaptı

Bilim insanları, güçlü ve 10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu’nu kullanarak evrenin en derin noktalarına baktılar ve ilk kez son derece eski bir galaksinin içindeki yıldız kümelerini görüntülediler. Bu görüntülerde, evrenin yaratılışından sadece 460 milyon yıl sonra var olan, yerçekimsel olarak bağlı yıldız gruplarını görebilirsiniz. Bu, kozmik zamanın yüzde 97’sine kadar uzanıyor. Biliyorum bu okuduklarınızı hayal etmekte zorlanıyorsunuz.  Bu nasıl olabilir diye de düşünebilirsiniz. Bu derin uzay görüntüsü, Webb teleskobunun benzersiz hassasiyeti ve doğal bir fenomen olan “yerçekimsel mercek” sayesinde mümkün oldu. Ön planda, her biri yüz milyarlarca yıldız, milyonlarca kara delik ve belki de trilyonlarca gezegen içeren devasa bir galaksi kümesi bulunuyor. Bu galaksilerin birleşik kütlesi, bir şilte üzerinde duran bir bowling topu gibi uzayı bükerek devasa bir büyüteç oluşturuyor.

Space Telescope Science Institute’da astrofizikçi olan Larry Bradley, “Webb’in inanılmaz hassasiyeti ve yakın kızılötesi dalga boylarındaki açısal çözünürlüğü, devasa ön plan galaksi kümesi tarafından sağlanan yerçekimsel mercekle birleşince bu keşfi mümkün kıldı” dedi. “Başka hiçbir teleskop bu keşfi yapamazdı.”

Astronomlar, Webb teleskobunu kullanarak en erken yıldızların ve galaksilerin oluşumunu öğrenmeyi amaçlıyorlar. Bu sayede, Samanyolu galaksisindeki kozmik geçmişimiz hakkında daha fazla bilgi edinmeyi hedefliyorlar. Dahası, bu ilk galaksilerin ve içlerindeki büyük yıldız kümelerinin, erken evrende yoğun gaz bulutlarını parçalayarak evrenin “Karanlık Çağlar”ını sona erdirdiği düşünülüyor. Yaklaşık 1 milyar yıl sonra, parlak yıldız ışığı artık gizlenmiyordu ve ışık nihayet serbest bırakıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx